Boogschieten

Boogschieten

De handboog is in de historie op verschillende manieren en in verscheidene stijlen ontwikkeld door vrijwel alle oude volkeren over de wereld. Ooit bedoeld als wapen om mee te jagen, om te overleven of om de vijand op afstand te houden, nu is de handboog alleen nog in gebruik voor de handboogsport. Een confronterende sport waar je de competitie aan kunt gaan binnen de vereniging, regionaal en nationaal, maar die vooral een strijd is tegen jezelf. Er is maar één persoon die die boog hanteert en die het verschil kan maken tussen een misser en een perfecte 10.

 

Zowel qua bogen als qua wedstrijdvormen heeft deze sport voor elk wat wils. Voor de liefhebbers van het traditionele en historische boogschieten kan er geschoten worden met de houten boog zoals de Engelse longbow of de Hongaarse ruiterboog. Voor de schutters die de traditionele manier van boogschieten willen maar dan met moderne materialen en inzichten is er de recurve boog. Dit is de boog waar je als beginner mee leert schieten, maar waar ook tot op de Olympische Spelen mee geschoten wordt. Als derde categorie is er de compound boog. Dit hoogstandje van de moderne techniek gebruikt katrollen om de pijl zo efficiënt en nauwkeurig mogelijk te schieten.

 

Naast de verschillende bogen om uit te kiezen, zijn er ook zeer verschillende wedstrijdvormen om je te meten met je medeschutters of om gewoon een gezellig dagje onder schutters te zijn. Zo is er het doelschieten op 18 en 25 meter (indoor) of op de 30, 50, 60, 70 en zelfs 90 meter (outdoor). De veld en jacht wedstrijden, waar je in groepjes door een mooi gebied loopt met daarin een aantal doelen opgesteld. Verder zijn er nog de 3D wedstrijden, waar de jacht nagebootst wordt, en de Clout verschietingen waar het middeleeuwse schieten op de slagvelden nagebootst wordt.

Meer weten over boogschieten

Er is heel heel veel geschreven over boogschieten. De Nederlandse Handboogbond heeft een bibliotheek met boeken en films. Let ook op de opmerking en verwijzing daar naar online boogschiet bronnen.

Lees meer over...

Type bogen

Wedstrijdvormen

Trainingsdocumentatie