Traditioneel

Dit is de categorie voor de echte Robin Hoods, de liefhebbers van historie en de ambachtslieden. Hier wordt er geschoten met veelal houten bogen eventueel in combinatie met andere natuurlijke materialen zoals hoorn en pees. Naast dat er fabriek-gemaakte bogen verkrijgbaar zijn, zijn er ook meerdere semiprofessionele bogenbouwers in Nederland die de mooiste bogen maken naar de wensen van de koper.

Maar de echt handige bogenliefhebber met wat kennis van hout kan ook zijn eigen boog en pijlen maken. De traditionele bogen kunnen er heel gevarieerd uit zien en vaak zijn ze aangepast aan het doel waarvoor ze gemaakt zijn. Korte gekromde bogen, de ruiterboog, om van een paard te kunnen schieten. Of de lange dikke warbows om een regen pijlen te laten neerkomen op de vijand, het liefst over zo’n groot mogelijke afstand. Deze bogen hadden soms wel een trekkracht van 100-200 engelse ponden (45-85 kilo).

Het traditionele schieten is een intuïtieve manier van schieten. De boog bevat geen vizier om mee te richten of andere hulpmiddelen, alles moet vanuit de schutter komen en moet vrijwel compleet op gevoel gebeuren. Dit maakt het naast een hele mooie manier van schieten ook een moeilijke manier, aangezien elke dag het gevoel, het materiaal en de omstandigheden anders zullen zijn.

Winkels:

Fairbow: www.fairbowshop.nl
All In Traditional: www.all-inn-traditional.nl
Dutch Bow Store: www.pijlenboogkopen.com