Type bogen
Er zijn verschillende soorten bogen waarmee je kunt schieten. Hieronder vind je de 3 meest bekende soorten.
Recurve
De recurve boog, of ook wel eens de Olympische boog genoemd, is eigenlijk de traditionele boog in een modern jasje.
De naam recurve komt van de latten die gebogen (gecurved) zijn tegen de trekrichting in. In plaats van hout bestaat de moderne recurve uit gefreesd aluminium, carbon en kunststoffen. De techniek achter de boog en het schieten is echter nog steeds hetzelfde.
Wel zijn er op deze boog wat extra hulpmiddelen aangebracht. Zo heeft de recurve schutter een vizier tot zijn beschikking om te richten op zijn doel. Verder kunnen er stabilisatoren aangebracht worden om de boog in balans te brengen en het schot zo rustig mogelijk te laten verlopen.
De trekkracht van deze boog varieert tussen de 18 en 50 engelse ponden (8-23 kilo) wat een pijlsnelheid van 150-200 km/h oplevert. In Nederland is dit de meest gebruikte boog zowel voor outdoor als indoor schieten.
Winkels
Van Dorst: www.europearchery.com
Elzinga: www.elzingaarchery.com
Compound
De compound boog is technische boog die zijn potentiele energie opslaat door middel van asymetrische cams en zeer korte stugge werparmen. Het grote voordeel van het gebruik van deze cams is dat de boog tijdens het uittrekken zijn maximale trekgewicht haalt, reglementair 60 pond, maar bij zijn maximale treklengte bedraagt de trekkracht nog maar 20-40 % van het maximum. Hierdoor is deze boog op volle treklengte een stuk makkelijker vast te houden in vergelijking met de recurve boog (gemiddeld 25 pond ten op zichten van 30-45 pond voor de recurve boog), terwijl wel de volle reglementaire 60 pond wordt gebruikt om de pijl weg te schieten. Hiermee worden pijlsnelheden van wel 300 km/h gehaald.
Op deze boog zijn ook wat extra hulpmiddelen toegestaan in vergelijking met de recurve boog, zoals een vergrotend vizier met waterpas. Ook wordt de pees uitgetrokken met een release in plaats van met de vingers wat een veel nauwkeuriger schot oplevert. Een klein nadeel van deze boog is dat hij altijd goed afgesteld moet zijn op de techniek en vooral de treklengte van de schutter, je kunt dus niet zomaar even de boog van een ander uitproberen.
Winkels
Van Dorst: www.europearchery.com
Elzinga: www.elzingaarchery.com
Traditioneel
Dit is de categorie voor de echte Robin Hoods, de liefhebbers van historie en de ambachtslieden. Hier wordt er geschoten met veelal houten bogen eventueel in combinatie met andere natuurlijke materialen zoals hoorn en pees. Naast dat er fabriek-gemaakte bogen verkrijgbaar zijn, zijn er ook meerdere semiprofessionele bogenbouwers in Nederland die de mooiste bogen maken naar de wensen van de koper.
Maar de echt handige bogenliefhebber met wat kennis van hout kan ook zijn eigen boog en pijlen maken. De traditionele bogen kunnen er heel gevarieerd uit zien en vaak zijn ze aangepast aan het doel waarvoor ze gemaakt zijn. Korte gekromde bogen, de ruiterboog, om van een paard te kunnen schieten. Of de lange dikke warbows om een regen pijlen te laten neerkomen op de vijand, het liefst over zo’n groot mogelijke afstand. Deze bogen hadden soms wel een trekkracht van 100-200 engelse ponden (45-85 kilo).
Het traditionele schieten is een intuïtieve manier van schieten. De boog bevat geen vizier om mee te richten of andere hulpmiddelen, alles moet vanuit de schutter komen en moet vrijwel compleet op gevoel gebeuren. Dit maakt het naast een hele mooie manier van schieten ook een moeilijke manier, aangezien elke dag het gevoel, het materiaal en de omstandigheden anders zullen zijn.
Traditionele schutters schieten uitsluitend met houten pijlen met natuurveren.
Winkels
Fairbow: www.fairbowshop.nl
All In Traditional: www.all-inn-traditional.nl
Dutch Bow Store: www.pijlenboogkopen.com
Barebow en barehunterbow
De barebowrecurve (BBR) of barehunterrecurve (BHR) is eigenlijk de recurveboog maar dan zonder vizier en stabilisatie. De barebow is meestal net zo groot als de recurveboog terwijl de barehunter meestal kleiner is. Dit is omdat de BHR vaker wordt gebruikt voor de jacht in bijvoorbeeld bossen en dan is het handiger om een kleinere boog te gebruiken.
Met deze twee bogen wordt, in tegenstelling tot recurve en traditioneel, ook wel geschoten met de stringwalkingtechniek: het aanpassen van de vingerzetting op de pees afhankelijk van de afstand zodat men de pijl vaak hoog genoeg krijgt om hem voor het oog te krijgen en er dus ‘door’ de pijl heen gekeken kan worden.
Winkels
Van Dorst: www.europearchery.com
Dutch Bow Store: www.pijlenboogkopen.com